Oud metselaar Jan Bus

Vrijdag 18 maart 2011 zijn de piketpaaltjes uitgezet en zaterdag 19 maart zijn de graafwerkzaamheden van start gegaan. Tevens zijn de hekken rondom de bouw geplaatst. De bouw vindt plaats tijdens de loze uurtjes van de vrijwilligers en op zaterdagen. Voor de kapel moest nog een gelijkende metselsteen van de verdwenen kerk uitgezocht worden. Het bestuur heeft de laatste metselaar van de kerk er bij gehaald, de Laarder en Erfgooier Jan Bus (80), zoon van Ab Bus en Grada van de Berg van de Smeekweg en oudste van veertien kinderen.

Bus heeft wel meer dan honderdduizend stenen gebruikt om de kerk te metselen. De oude tekeningen van de kerk gaven aan dat de stenen geel/rood genuanceerd waren. Architect Granpré Molière had deze kerk prachtig metselwerk gegeven. De specialiteit van Jan Bus: niet alleen het wildverband, maar vooral muizentandjes boven de togen metselen en hanenkammen boven de kozijnen. Het echte vakwerk dus. Het metselwerk duurde ruim anderhalf jaar, dit bij aannemer Piet ter Berg.

In april zal Bus drie stenen in de kapel metselen ter herinnering aan de Larense metselaars. Eén van hemzelf, één voor oud-metselaar “Witte Piet” (Willem Kuijer) en één voor oud-metselaar “Jaap Tak” (Jaap Calis). Jan Bus is blij. “Dit had ik in 1954 toen we de kerk gingen bouwen ook niet kunnen bedenken, dat ik hier ooit nog op 80-jarige leeftijd op bijna dezelfde plek aan een kapel zou metselen”, zegt hij lachend.

Geplaatst in Bouw GHK en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *